AETI B.V.
Ind.terrein De Loswal
De Sluis 5
4271 CZ Dussen
T. 0416 - 563 635
F. 0416 - 563 735
E. info@aeti.nl

Hoe werkt een aardwarmtepomp?

Bronneringen
Aardwarmte is als systeem redelijk nieuw in Nederland. In Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen wordt het al tientallen jaren met groot succes toegepast.

Er zijn een aantal producten nodig om het aardwarmtesysteem te implementeren, namelijk: een bronsysteem, een warmtepomp en lage temperatuur verwarming (LTV) zoals wand- en vloerverwarming. Door middel van grondboringen wordt een bronsysteem aangelegd.
Hierbij bestaat de keuze uit een open bronsysteem of een gesloten bronsysteem.

Een open bronsysteem maakt gebruik van grondwater wat dezelfde temperatuur heeft als de aardbodem (10 à 11 graden) en gemakkelijk opgepompt kan worden. Doorgaans wordt bij dit systeem met minimaal twee bronnen gewerkt. De eerste voor het oppompen van het grondwater en de tweede voor het terugpompen van hetzelfde maar dan iets kouder grondwater.
In een gesloten bronsysteem circuleert vloeistof door gesloten leidingen (warmtegeleiders), die verticaal of horizontaal in de bodem worden aangebracht. Door deze leidingen circuleert continue glycol (antivries) wat tijdens het circulatieproces warmte in zich opneemt. Vervolgens wordt dit naar de warmtepomp
getransporteerd, waar er 5 à 6 graden word afgehaald, deze warmte word via een compressor tot maximaal 58 graden gecomprimeerd voor verder gebruik in het afgifte systeem (LTV) buffervat en boiler.

Verwarmen en koelen
De aardwarmtepomp is zeer geschikt in combinatie met wand- en/of vloerverwarming. De maximale temperatuur die hiermede opgebouwd kan worden is maximaal 58 graden. Voor een optimale winstfactor van de vloerverwarming (LTV) wordt de aanvoertemperatuur ingesteld van 33 tot 45 graden. Als de
woning of bedrijfsruimte eenmaal op temperatuur is wordt dit gebruikt als een natuurlijke warmtebuffer. Door de aardwarmtepomp slaan de ruimtes de warmte in zich op en wordt de koude automatisch geweerd. Het systeem heeft hierdoor minimale energie nodig om te koelen of alles op temperatuur te houden.

Hieronder ziet u een schematekening hoe de werking precies verloopt: